Duurzame Polders Evaluatie

Duurzame Polders Evaluatie

Samen op weg naar een duurzame en circulaire polder

Gemeente Rotterdam organiseerde in samenwerking met DCMR en Overschie & Schiedam Business Plaza op 20 november 2019 een informatieve bijeenkomst over ‘Duurzaamheid, de informatieplicht energiebesparing en Circulariteit’.

Bedankt voor uw deelname aan de informatiebijeenkomst ‘Duurzame Polders’.
Wij zijn erg benieuwd naar uw mening. Wilt u onderstaand formulier invullen en verzenden?
Het invullen van dit formulier kost slechts 2 minuten van uw tijd en levert ons waardevolle informatie op.

Klik hier voor het evaluatieformulier
Bekijk de verschillende presentaties van de workshops
Volgende bijeenkomst: 6 februari 2020

Georganiseerd door:


PRESENTATIES DOWNLOADEN

Plenaire sessie

Koen de Kruif, DCMR en Frank Kapsenberg, voorzitter Ondernemersvereniging Spaanse Polder Samen werken aan een duurzame Spaanse Polder en omstreken.

Deze bijeenkomst is gezamenlijk georganiseerd door ondernemersverenigingen en overheden. Verduurzaming van bedrijventerreinen en van bedrijven is voor een deel verplicht met wetten, maar voor een groot deel ligt het initiatief ook bij de ondernemers. Er komen grote veranderingen aan. Wettelijk is dat de wet informatieplicht energiebesparing. Ondernemers zullen zich ook moeten en willen informeren over klimaatverandering, energieneutrale bedrijven en de kansen van circulaire economie. Met name de laatste geeft mogelijkheden voor veel MKB ondernemers om te werken aan nieuwe verdienmodellen.

In de afgelopen jaren is al wel gewerkt aan verduurzaming van de Polders. Op een aantal panden zijn zonnecellen gelegd en er wordt bij verschillende ondernemingen nagedacht over en geinvesteerd in verduurzaming van de bedrijfsprocessen. In de nieuw opgerichte bedrijvenraad is ook aandacht voor de verduurzaming van de bedrijventerreinen. In de komende jaren zal door de gemeente Rotterdam meegewerkt worden aan een verbetering van de kwaliteit van de Spaanse Polders.

Op 6 februari organiseren de gezamenlijke bedrijvenverenigingen een bijeenkomst over verduurzaming van de Spaanse Polders. Daar zal u snel over worden geinformeerd.
Klik hier om de begeleidende film te bekijken

Ivo Hanssen, Manager Duurzame Bedrijfsontwikkeling – Rabobank Nederland
Klik hier om de presentatie te downloaden

Pieter van Egmond, Voorzitter ROB Ondernemers werken samen aan een mooiere polder
Klik hier om de presentatie te downloaden

Jan-Willem Kanters, Cirkellab Meer Waarde door duurzame en circulaire samenwerking
Klik hier om de presentatie te downloaden

Christian de Laat, DCMR Milieudienst Rijnmond. De wet Informatieplicht energiebesparing

Workshops

Workshop ‘Informatieplicht’
Christian de Laat, DCMR Milieudienst Rijnmond.
Kent u de wet Informatieplicht energiebesparing of worstelt u met het invullen van de gegevens. Deze workshop laat zien hoe u zich voor kunt bereiden op het geven van de juiste informatie.
In deze workshop zijn inhoudelijke en procedurele zaken besproken over wet informatieplicht energiebesparing. Deze wet dwingt ondernemers om meer werk te maken van energiebesparing. De wet is gericht op bedrijven en instellingen met een verbruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas. De DCMR zal daarvoor gaan handhaven vanaf 2020. Alle ondernemingen die nog niets ingediend hebben, zullen begin 2020 aangeschreven worden. U kunt de DCMR benaderen voor informatie over de mogelijkheden. In de presentatie staan de links.
Klik hier om de presentatie te downloaden 

Workshop ‘Waarde toevoegen door circulaire economie’
Jan-Willem Kanters, Cirkellab
De mooie ambitie voor een circulaire economie geeft nieuwe verdienmodellen. U kunt met andere ondernemers werken aan een nieuw verdienmodel voor u. In deze workshop krijgt u meer te horen over het toevoegen van waarde aan uw bedrijf.
In deze workshop zijn concrete voorbeelden van nieuwe verdienmodellen met circulaire economie besproken. Daarbij is steeds de vraag gesteld wat de motivatie is voor de gemeente, ondernemers en vastgoedeigenaren om circulariteit van ondernemingen en op het bedrijventerrein te bevorderen. In de presentatie staan links naar een aantal korte films en naar voorbeelden. Dit onderwerp zal verder worden opgepakt door de gemeente, de DCMR en de ondernemersverenigingen.

Workshop ‘Subsidies en financiële ondersteuning’
Stefan Romijn, Stimular
Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor Subsidies en financiële ondersteuning voor verduurzaming. Stimular zet alle mogelijkheden overzichtelijk op een rij. Wat is voor u de beste keuze?
Klik hier om de presentatie te downloaden

Workshop ‘Energiebesparing’
Stimular
Energiebesparing is mogelijk voor iedereen en zal zeker leiden tot verlaging van de kosten. Uw bedrijf is natuurlijk gebaat bij een goed advies. In deze workshop krijgt u inzicht in verschillende energiebesparingsadviezen.

Workshop ‘Zonne-energie’
Krijn Ratsma, Energieke Regio
Platte daken genoeg in de Spaanse Polder. Hoe kunnen we die het best benutten voor zonne-energie en vooral hoe doen we dat? Vanuit een onafhankelijk perspectief worden de mogelijkheden en de valkuilen toegelicht.
In de korte film over het eerste zonne-energieproject kunt u voorbeelden zien van zonne-energie in de Spaanse Polder. Dat kan ook op uw dak. In deze workshop is gesproken over de mogelijkheden om een nieuw zonne-energie project te starten in de Spaanse Polders. Voor informatie: Koen de Kruif en de presentatie van Energieke regio.
Klik hier om de presentatie te downloaden

Workshop Mobiliteit
Patrick van der Velden, Pitpoint Clean Fuels
WELKE STAPPEN RICHTING EEN ZERO -EMISSIE WAGENPARK?
Er is niet één oplossing maar er zijn meerdere mogelijkheden om tot een duurzamer wagenpark te komen.
Klik hier om de presentatie te downloaden


Volgende bijeenkomst: 6 februari 2020

Op donderdag 6 februari is de ondernemers-duurzaamheidsdag voor Rotterdam, de regio en de Spaanse Polder aan de Bornissestraat 16 in de Spaanse Polder. Op deze dag zullen ongeveer 250 ondernemers bij minimaal 35 bedrijven praktische informatie krijgen over duurzaamheid. Denk aan energiebesparing, afval, energie labels, zonnepanelen, warmtepompen, verlichting en circulaire economie. Partners in de organisatie van deze dag zijn onder meer de Bedrijvenraad Spaanse Polder, het Rotterdams ondernemersbelang, de gemeente Rotterdam en de DCMR Milieudienst Rijnmond.


EVALUATIE

Bedankt voor uw deelname aan de informatiebijeenkomst ‘Duurzame Polders’ . Wij zijn erg benieuwd naar uw mening. Wilt u dit formulier invullen en verzenden? Het invullen van dit formulier kost slechts 2 minuten van uw tijd en levert ons waardevolle informatie op.

Maak een afspraak

Wilt u uw verhaal vertellen, maar weet u nog niet hoe u dat precies gaat doen? Laat dan uw gegevens achter en wij nemen contact met u op voor een gratis en vrijblijvend communicatie-adviesgesprek.